Huis kopen

Een huis kopen doe je niet zomaar. U moet een aantal beslissingen nemen. Wilt u huren of juist liever een huis kopen? En wat voor hypotheek is het meest geschikt? Als de financiering rond is, kunt u op zoek gaan naar uw droomhuis. Met behulp van een makelaar of gaat u liever zelf op pad? En waar moet een huis eigenlijk allemaal aan voldoen?
In ieder geval dient u zich goed voor te bereiden op de gesprekken met de makelaar, de hypotheekverstrekker en andere instanties. En u moet niet verder willen springen dan uw polsstok lang is.
Op onze site hebben wij een aantal belangrijke aspecten op een rij gezet.

De financiering: de perfecte hypotheek

Voordat u zich gaat oriënteren, moet u natuurlijk weten in welke prijsklasse u kunt gaan zoeken. Dat hangt af van de hoogte van de hypotheek die u kunt krijgen en hoeveel eigen geld u ter beschikking hebt.
Hypotheken zijn er in alle soorten en maten, zoveel, dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. U kunt een heleboel informatie rondom hypotheken hier op onze site vinden. Voor informatie over uw specifieke situatie neemt u contact met ons op. In een persoonlijk gesprek worden al uw vragen over hypotheken beantwoord.

Koopsom en andere kosten

Wanneer u een huis koopt, betaalt u meer dan alleen de koopsom.
Op welke extra kosten moet u rekenen?

Afsluitprovisie voor de hypotheek
De bank waar u de hypotheek afsluit rekent een afsluitprovisie. Meestal is dat 1% van het geleende bedrag.

Notaris en kadasterkosten
De notaris stelt de hypotheek- en de overdrachtsakte op. Hiervoor bestaan vaststaande tarieven, bij een huis van € 300.000 kost de hypotheekakte bijvoorbeeld € 1.205 en de overdrachtsakte (op dezelfde dag, want anders wordt het duurder!) € 2.098. Over deze bedragen wordt BTW geheven (19,00%).
Ook betaalt u voor de inschrijfkosten in het hypotheekregister. Meer over de notaristarieven kunt u vinden op www.notaris.nl.

Kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie
De meeste mensen sluiten een hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit is een borgstelling die door het Waarborgfonds Eigen Woningen wordt afgegeven (WEW). De voordelen van deze regeling zijn dat u een hoger bedrag kunt lenen dan normaal. Ook kan het rentepercentage lager uitvallen dan anders. Ga hier naar de site van de NHG www.nhg.nl.

Makelaarskosten
Wanneer u bij het kopen van een huis een makelaar inschakelt betaalt u ook makelaarskosten. De NVM (Nederlandse Vereniging van Makelaars) heeft adviestarieven, maar over de tarieven valt tegenwoordig te onderhandelen. 

Taxatiekosten
De makelaar is gedurende het hele kooptraject vraagbaak en adviseur. Hij houdt in de gaten welke woningen te koop komen, taxeert de woning en voert de onderhandelingen. U kunt het hele zoek- en koopproces aan hem overlaten.

De makelaar: wat doet hij voor u?

Oriëntatieopdracht
Wanneer u de makelaar een oriëntatieopdracht geeft wordt u regelmatig op de hoogte gehouden van de huizen die te koop komen. Alhoewel een oriëntatieopdracht niet meer gebruikelijk is (vooral in de grote steden) kunt u natuurlijk altijd informeren of een makelaar zo’n opdracht accepteert.
Bij een oriëntatieopdracht hoort niet het bezoek aan woningen die de ingeschakelde makelaar niet in zijn portefeuille heeft. Dus: als u een woning gaat bezichtigen vraagt u altijd of deze woning bij de makelaar zelf in de verkoop is. Wanneer u dit niet doet kan een oriëntatieopdracht verschuiven naar een koopopdracht.

Koopopdracht
U kunt de makelaar ook een gerichte koopopdracht geven. Dit houdt in dat de makelaar gedurende een van tevoren afgesproken tijd gericht voor u op zoek gaat naar een woning, afspraken maakt voor de bezichtiging van panden en voor u onderhandelt met de verkoper. Voor deze diensten rekent de makelaar een makelaarscourtage. Het is verstandig om in het koopcontract te laten vastleggen dat u de makelaar niets verschuldigd bent wanneer u de opdracht terugtrekt.

Onderhandelen
De makelaar onderhandelt voor u met de verkopende partij. Hierbij mag de makelaar nooit ook de verkopende partij vertegenwoordigen in verband met belangenverstrengeling. Op het moment dat u biedt, bent u in onderhandeling met de verkoper en moeten andere gegadigden even wachten. Het kan daarom belangrijk zijn om de eerste bieder te zijn. De keerzijde is dat als u een bod doet, u er ook echt aan gehouden kunt worden. Als de verkoper akkoord gaat, zit u er aan vast.

Kritisch Kijken
Door veel woningen te bekijken krijgt u een goed gevoel wat er te koop is, en welke prijs redelijk is. Wees kritisch en let goed op eventuele negatieve punten, laat u vooral niet opjagen door een "overweldigende belangstelling" van andere potentiële kopers.
De verkopende partij heeft een zogenaamde informatieplicht. Dat wil zeggen dat gebreken en achterstallig onderhoud gemeld moeten worden. Deze informatieplicht is echter geen garantie dat er helemaal niets aan het huis mankeert. De informatieplicht biedt namelijk veel ruimte voor interpretatie, let daarom altijd zelf goed op.

Voordelen

Aan het inschakelen van een makelaar zitten een aantal grote voordelen. Een makelaar heeft de nodige expertise in huis om een geschikt huis te vinden, en ook niet onbelangrijk, te bepalen wat een schappelijke vraagprijs is. Hij is goed op de hoogte van het prijsniveau en kan hij u helpen bij het onderhandelen. Bovendien heeft de makelaar bouwtechnisch inzicht, en kan hij u adviseren over verbouwingen.

Wat kost een makelaar?

Er bestaan geen vaste tarieven meer voor makelaars. Afhankelijk van de opdracht die u een makelaar geeft, bent u tussen de 1% en 2% (exclusief BTW) van het aankoopbedrag kwijt. Dat lijkt niet zo veel, maar op een bedrag van € 200.000,00, met een courtage van 2%, betaalt u € 4.000,00 exclusief BTW aan de makelaar. Het inschakelen van een makelaar is in zo’n geval dus voordelig als hij meer dan € 4.000,00 exclusief BTW van de prijs afhaalt dan u zelf zou kunnen. Echter, de hoogte van de courtage is niet alleen af te meten aan de "korting" die hij kan bedingen. Zijn expertise kan u ook behoeden voor een miskoop.

Waar vind ik een makelaar?

Er zijn in Nederland een aantal grote vastgoed- en makelaarsorganisaties. De grootste is NVM.

De Vereniging VBO is een actieve brancheorganisatie die de belangen behartigt van de professioneel werkzame vastgoedadviseurs en makelaars in ons land.

De Landelijke Makelaars Vereniging heeft op dit moment ca. 400 leden (allen "beëdigd" makelaar) verspreid over het gehele land. U vindt dus altijd een LMV-makelaar bij u in de buurt.

De Garantiemakelaar verplicht een makelaar meer te bieden dan een standaardservice bij de aan- of verkoop van een woning. Het is een soort keurmerk.

De notaris

Wat doet de notaris?

Bij de makelaar stelt u een koopcontract op, waarin alle bepalingen van de koop worden opgenomen. Maar daarmee is de koop nog niet helemaal rond. Alleen bij de notaris kan het eigendom van een woning overgedragen worden en dat gaat via het tekenen van de transportakte. Hierna krijgt u de sleutels van uw nieuwe huis.
U kunt de notaris ook de hypotheekakte op laten maken. Hierin staan de rechten en plichten van de koper en de geldverstrekker. Vaak worden de transport- en hypotheekakte gelijktijdig opgemaakt en ondertekend (u bespaart  daarmee kosten).

Transportakte

U bent pas eigenaar van de woning als de notaris de transportakte heeft ingeschreven in het register van het kadaster. Dit gebeurt meestal dezelfde dag dat de transportakte is getekend. Binnen enkele weken ontvangt u de transportakte thuis met een afschrift van het kadaster, het bewijs van eigendom.

Wat kost een notaris?

Sinds vorig jaar bestaan er geen vaste tarieven meer voor de diensten van notarissen. Wel zijn er richtlijnen opgesteld en gelden er minimum en maximum tarieven. Het verschil tussen het minimum tarief en het maximum tarief is groot, dus het loont om eerst eens rond te kijken bij verschillende notarissen.
Naast de wettelijke verplichting om het eigendom en de hypotheek bij de notaris te laten passeren, kan de notaris een andere belangrijke rol spelen. Bijvoorbeeld in het geval twee partners besluiten een huis te kopen.

Overig

Stel: twee ongehuwden kopen samen een huis elk voor de onverdeelde helft. Ieder krijgt 50% van de woning op naam. De hypotheekverstrekker leent het benodigde geld aan beiden uit. Beide partners zijn dan hoofdelijk aansprakelijk voor de terugbetaling van het geleende hypotheekbedrag, of met andere woorden: de hypotheekverstrekker heeft het recht de gehele geldlening bij beide partners afzonderlijk te verhalen.
De notaris kan u nu informeren bij zaken als:

  • wat gebeurt er bijvoorbeeld in het geval de ene partner wel eigen geld heeft en de ander niet? Dient dit te worden vastgelegd?
  • wat gebeurt er als één van de partners komt te overlijden?
  • wat verandert er als de twee samenwonenden met elkaar trouwen?
  • moeten samenwonenden een samenlevingscontract afsluiten?
  • indien de partners uit elkaar gaan, wat dan te doen?
  • waarvoor dient een testament?

Kortom: een huis kopen is niet zomaar iets!
Indien u hierover vragen hebt, dan kunt u vanzelfsprekend altijd contact met ons opnemen!


Realisatie: TiDi Graphics