Zorgverzekering

Sinds 2006 bent u verplicht een basisverzekering af te sluiten. De overheid stelt het verzekerde pakket van de zorgverzekering vast, dit is het basispakket. Voor behandelingen die buiten het pakket vallen, kunnen mensen zich aanvullend verzekeren. Dat is niet verplicht.

Veranderingen basispakket per 1 januari 2011
• Vanuit de basisverzekering zal de pil voor vrouwen van 21 jaar en ouder niet meer worden vergoed.
• Vanuit het basispakket zal er geen vergoeding meer zijn voor tandartskosten voor jongeren in de leeftijd van 18 tot 22 jaar.
• Voor fysiotherapie moeten verzekerden voortaan 12 behandeling zelf betalen. Voorheen was dit 9 behandelingen.
• Cursussen voor stoppen met roken worden vanaf 2011 gedekt in de basisverzekering.
• Verstandskiezen laten trekken zal niet meer worden vergoed vanuit het basispakket.
• Krukken en rollators zitten niet meer in de basis zorgverzekering vanaf 2011.
• Antidepressiva worden bij een aantal indicaties niet langer vergoed
• Het eigen risico zal worden verhoogd van 165 euro naar 170 euro.

Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)
De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) regelt dat chronisch zieken en gehandicapten een tegemoetkoming ontvangen voor de extra kosten die zij hebben, zoals extra stookkosten.
De wet komt in de plaats van de fiscale regeling buitengewone uitgaven. Via de belasting blijven alleen specifieke zorgkosten aftrekbaar.

De Wtcg geldt sinds 1 januari 2009 en brengt verschillende veranderingen met zich mee.
De belangrijkste zijn:
• de algemene tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (‘forfait); hier leest u wat de criteria zijn en hoe hoog deze is
• de korting op de eigen bijdrage AWBZ/Wmo
• een nieuwe fiscale regeling voor specifieke zorgkosten
Verder zijn er maatregelen genomen om arbeidsongeschikten en ouderen te compenseren voor het verlies van aftrekposten.

Andere onderwerpen
Legitimatie in de zorg 
Mensen moeten zich bij alle zorgverleners kunnen legitimeren. Alle zorgverleners, indicatieorganen en zorgverzekeraars zijn vanaf dan verplicht het Burgerservicenummer (BSN) te gebruiken.

Vaccinatie baarmoederhalskanker
Vaccinatie tegen het HPV-virus (de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker) wordt opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Meisjes die zijn geboren op of na 1 januari 1997 worden vanaf september 2009 ingeënt tegen HPV. 

Elektronisch patiëntendossier 
Steeds meer (waarnemend) huisartsen, apotheken en specialisten kunnen gegevens inzien over medicijnen die hun patiënten ontvangen. Vanaf 2009 is een groot aantal huisartsposten, huisartsenpraktijken, apotheken en ziekenhuizen aangesloten op een landelijk schakelpunt: het elektronisch patiëntendossier. Dit schakelpunt regelt de uitwisseling van informatie over patiënten tussen de zorgverleners.

Vanaf het einde van het tweede kwartaal van 2011 bepaalt u zelf welke zorgverlener of zorginstelling toegang krijgt tot uw medische gegevens via het EPD. U kunt dan van tevoren aangeven dat bijvoorbeeld alleen uw eigen huisarts, specialist en apotheek toegang krijgen.
Ook komt er een mogelijkheid om (als u dat wilt) een e-mail of sms-bericht ontvangen zodra uw medische gegevens via de landelijke EPD-infrastructuur zijn geraadpleegd. Zo heeft u meer overzicht over wat er met uw gegevens gebeurt. Meer informatie vindt u op de site van het Informatiepunt EPD

Basisverzekering is wettelijk verplicht
Het hebben van een zorgverzekering is wettelijk verplicht. Verzekeraars zijn op hun beurt verplicht om iedereen als verzekerde voor de basisverzekering te accepteren. Het is daarbij verboden om een hogere premie in rekening te brengen aan verzekerden met hoge zorgkosten.
De zorgverzekeraars stellen zelf de vaste (nominale) zorgpremie vast. De maandelijkse premie kan dus per verzekeraar verschillen. Kinderen onder de 18 jaar betalen geen premie. Ook de keuze tussen een naturapolis of een restitutiepolis (of een combinatie van beide) bepaalt mede de hoogte van de premie.

Wat zijn de verschillen tussen een naturapolis en een restitutiepolis?
Bij een naturapolis betaalt uw verzekeraar rechtstreeks aan de zorgaanbieder. Voorwaarde is wel dat uw verzekeraar een contract heeft afgesloten met deze zorgaanbieder. Het komt er dus kort gezegd op neer dat u niet vrij bent in uw keuze voor zorgaanbieder omdat dit afhankelijk is van een contract tussen uw verzekeraar en betreffende zorgaanbieder. Dit kan voor u betekenen dat u niet bij uw huidige tandarts kunt blijven, of voor een ziekenhuisbezoek niet terecht kunt bij het dichtstbijzijnde ziekenhuis.
Wilt u dit soort obstakels voorkomen dan kiest u beter voor een restitutiepolis. Hierbij is uw keus voor een bepaalde zorgaanbieder vrij. Nadeel is wel dat u de rekening voor buitenlandse zorgaanbieders en niet-gecontracteerde zorgaanbieders zelf moet voorschieten én dat de maandpremie iets hoger ligt dan voor de naturapolis.

Premie
Verzekerden betalen in Nederland maandelijks een vaste (nominale) premie aan de zorgverzekeraar. Via het inkomen betaalt u daarnaast de inkomensafhankelijke bijdrage. De verzekeraars bepalen de hoogte van nominale premie. Verder is er een verplicht eigen risico en een vrijwillig eigen risico naar keuze, oplopend van 0 tot 500 euro. Verzekerden jonger dan 18 jaar betalen geen premie.

Naast de nominale premie is iedereen met enig inkomen een inkomensafhankelijke bijdrage verschuldigd welke wordt vergoed door de werkgever. Over dit bedrag bent u wel inkomstenbelasting verschuldigd.
Om extra zorgkosten te compenseren kunt u in aanmerking komen voor zorgtoeslag. Dit is afhankelijk van uw gezinssituatie en inkomen.

Zorgtoeslag
Ruim 5 miljoen Nederlanders ontvangen een zorgtoeslag. Zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van uw zorgverzekering. Is uw inkomen in 2010 niet hoger dan 33.743 euro, of 50.000 euro als u samenwoont? Dan hebt u misschien recht op zorgtoeslag. Meer informatie staat op de website Toeslagen van de Belastingdienst.

Aanvullend verzekeren
Basispakket, het woord zegt het al. Het dekt veel maar lang niet alles. Denk bijvoorbeeld aan de meeste tandheelkundige hulp voor volwassenen. Deze valt niet onder het basispakket (vanaf 22 jaar). Wilt u zich tegen meer zaken verzekeren dan die in het basispakket, dan kunt u een aanvullende verzekering afsluiten. De kosten hiervan zijn afhankelijk van de door u gekozen dekking en variëren van 10 tot 100 euro per maand voor een uitgebreid totaalpakket. Kinderen tot 18 jaar zijn veelal gratis meeverzekerd voor het door u gekozen aanvullende pakket. Ook kunt u er voor kiezen het basispakket bij een andere verzekeraar af te sluiten dan uw aanvullende verzekering.
Maar welke zorgverzekeraar moet u nu kiezen? En welke aanvullende verzekeringen zijn voor u wel of juist niet van belang? Onze adviseurs kunnen voor u verschillende verzekeraars naast elkaar leggen waarbij gekeken wordt naar voorwaarden, premies én snelheid van uitbetalen. Dat maakt de keus voor u een stuk eenvoudiger.

Zelf uw premie berekenen van de CZ-zorgverzekering

Wat zijn de mogelijkheden
- een premieberekening maken
- een offerte aanvragen
- een zorgverzekering sluiten

U krijgt direct te zien wat uw premie is en kunt makkelijk een aantal pakketten naast elkaar vergelijken. Ook is het mogelijk om de offerte digitaal te ontvangen. Als het om een collectieve zorgverzekering gaat, dan kunt u het collectiviteitnummer invullen. De premies die u te zien krijgt, zijn dan inclusief collectiviteitkorting.

Ga naar CZ online premie berekenen

« Terug


Realisatie: TiDi Graphics