zekerheid voor onderneming en ondernemer

Wets- en bedrijfsveranderingen

Onderwerpen

Postbus 227
4530 AE Terneuzen
(0115)61 54 41 info@confidozakelijk.nl www.confidozakelijk.nlNieuwe regels BV
Werkgever aansprakelijk bij overval?
Schade na de schade
Banksparen beschermd bij faillissement
top

Zekerheid in onzekere tijden

Zo vlak na de verkiezingen moeten we maar afwachten wat ons staat te gebeuren. Want tijdens de formatie wordt er heel wat onderhandeld en politieke breekpunten blijken soms niet zulke harde eisen. Wat gaan de gevolgen van de uiteindelijke akkoorden zijn?
Tot die tijd informeren wij u over zaken die wel zeker zijn. Zo helpen wij u om uw bedrijfsrisico's in kaart te brengen en te beheersen.

ga naar het reactieformulier
top

Nieuwe regels BV

Met ingang van 1 oktober geldt het nieuwe BV-recht. Hiermee wordt onder meer de oprichting van een BV een stuk eenvoudiger en flexibeler. Zo is er bijvoorbeeld geen minimum startkapitaal meer nodig, net zomin als een bank- of accountantsverklaring. Ook is het mogelijk om aandelen uit te geven zonder stem- of winstrecht en zo zijn er nog meer nieuwe wettelijke bepalingen.

Betekent deze herziening van het BV-recht dat het voor iedere ZZP'er interessant is om een BV op te richten? Misschien lijkt dat op het eerste gezicht wel zo. Maar er zitten wel degelijk haken en ogen aan. Zo is de aansprakelijkheid van bestuurders en aandeelhouders wettelijk vastgelegd, waardoor u misschien juist wel eerder met uw privÚvermogen aansprakelijk kunt worden gesteld. Hoe dat precies uitwerkt, zal in de praktijk moeten blijken.

Overweegt u om een BV op te richten? Denkt u erover om uw bestaande onderneming een andere rechtsvorm, namelijk die van een BV, te geven? Of heeft u al een BV en wilt u weten of u iets moet wijzigen aan de statuten? Neemt u dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

top

Werkgever aansprakelijk bij overval?

Verschillende media melden dat winkeliers aansprakelijk gesteld kunnen worden wanneer een van hun werknemers letsel oploopt bij een overval of andere vormen van geweld tijdens het werk. Dit is gebaseerd op een uitspraak van een deskundige, waarbij de verzekeringsmaatschappij van een winkelier aansprakelijkheid heeft erkend. U heeft als werkgever namelijk een vergaande zorgplicht voor uw werknemers.

Waar het om draait, is dat u als werkgever moet zorgen voor de veiligheid van uw werknemers. Met andere woorden: u moet zoveel doen als redelijkerwijs van uw verwacht mag worden, om schade bij een overval te voorkomen.
Dus u dient preventiemaatregelen te nemen. Denkt u bijvoorbeeld aan het ophangen van beveiligingscamera's, een kluis plaatsen of uw personeel trainen hoe ze moeten handelen bij een overval. Verder moet u, als er onverhoopt een overval plaatsvindt, zorgen voor een goede begeleiding van uw personeel dat bij de overval betrokken is geweest.

Natuurlijk kunt u niet voorkomen dat er een overval wordt gepleegd. Maar u kunt er wel voor zorgen dat de kans op schade voor u en uw personeel minimaal is. En als u toch aansprakelijk wordt gesteld, is het goed dat u een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt. Wilt u hier meer over weten? Wij helpen u graag.

top

Schade na de schade

Als ondernemer wilt u natuurlijk dat uw bedrijf goed verzekerd is. Daarbij denkt u waarschijnlijk als eerste aan uw bedrijfspand, uw inventaris, uw machinepark en uw bedrijfsauto's. Maar wist u dat er nog meer schadeverzekeringen zijn die ervoor zorgen dat de continu´teit van uw onderneming gewaarborgd is?

Als eerste is er een extra kostenverzekering. Deze verzekeringen dekt de kosten die u moet maken als u tijdelijk moet uitwijken naar een andere locatie, bijvoorbeeld omdat de brandschade aan uw pand moet worden hersteld. Vaak vallen ook de kosten voor aanpassing van de tijdelijke locatie onder de dekking van de verzekering.
Ten tweede kunt u kiezen voor een bedrijfsschadeverzekering. Deze verzekering dekt de vermindering van uw winst, vermeerderd met de vaste kosten, als gevolg van een schade.

Deze beide verzekeringen kunnen een zinvolle aanvulling zijn op uw polis. Want u zorgt ervoor dat de continu´teit van uw onderneming niet in gevaar komt door de gevolgen van een schade. Als u hier meer over wilt weten, kunt u vanzelfsprekend bij ons terecht.

top

Banksparen beschermd bij faillissement

Een bancaire lijfrente, ook vaak banksparen genoemd, is vaak voordeliger dan een verzekerde lijfrente. Toch was het niet altijd verstandig een bancaire lijfrente te kiezen, omdat bij een faillissement het saldo van een bankspaarrekening niet beschermd was. Vooral voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF is fiscaal gefaciliteerd pensioen opbouwen via een lijfrente vaak interessant. Per 1 oktober kan dat zijn veranderd. Per die datum is namelijk de Faillissementswet aangepast.

Bij een faillissement kunnen schuldeisers via de rechter beslag laten leggen op bezittingen van de schuldenaar. Voor een aantal zaken, zoals een bed, kleding en eten en drinken geldt dat niet. Onder deze uitzondering valt ook de verzekerde lijfrente. Dit gaf verzekeraars een voordeel ten opzichte van banken, omdat de bancaire lijfrente, die bovendien vaak voordeliger is, weer niet onder de uitzondering viel.

Met ingang van 1 oktober is dat veranderd. Vanaf die datum blijft het saldo van bankspaarrekeningen buiten het faillissement. Let wel, dat geldt alleen voor zover de stortingen konden worden afgetrokken voor de inkomstenbelasting.
Wilt u een weten welke spaarvorm het beste past in uw situatie? Wij geven u een eerlijk, onafhankelijk advies.

top
Disclaimer
Deze nieuwsbrief voor ondernemers is met veel zorg samengesteld. Confido Zakelijk aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade die is ontstaan als gevolg van onjuistheid of onvolledigheid van de informatie.